Ceremonia picia herbaty tzw. teatime, kojarzy nam się z tradycją brytyjską.
W żadnym innym kraju europejskim nie urosła do rangi rytuału, jak w Wielkiej Brytanii. Anglicy uwielbiają pić herbatę od samego rana, a 35% z nich pije przynajmniej 3 filiżanki dziennie tego napoju (wg ankiety Product of the Year 2023).

W ostatnim czasie byłam zaproszona na Afternoon Tea przez Hotel Bristol. Jest to nowy cykl spotkań przy filiżance herbaty, który odbywa się w każdy czwartek w hotelu. Osobiście jestem ogromną entuzjastką picia herbaty, zatem ucieszyłam się na to zaproszenie.

Słodkie i słone przekąski podawane są na 3-piętrowej paterze, gdzie na samym dole znajdują się kanapki bądź inne smakołyki na słono, na środkowym piętrze scones, a na górze słodkie ciasta i ciasteczka.
Postanowiłam podzielić się w Czytelni wskazówkami dotyczącymi etykiety związanej z piciem herbaty, ponieważ często odbywamy spotkania właśnie przy herbacie.

Jak trzymać porcelanową filiżankę do herbaty
Prawidłowy sposób trzymania polega na trzymaniu jej delikatnie za ucho – nie na włożeniu palców w otwór, ale na złączeniu kciuka i palca wskazującego w uchwycie. Odchylanie najmniejszego palca nie jest mile widziane.

Mieszanie herbaty w filiżance
Wykonujemy ruch od 6:00 do 12:00 w przód i w tył. Unikajmy kręcenia łyżeczką i stukania o delikatną porcelanę filiżanki. Po zakończeniu mieszania wyjmujemy łyżeczkę i umieszczamy ją na spodku za filiżanką, po prawej stronie ucha.

Herbata z mlekiem czy bez? Mleko wlewamy najpierw, czy później? Czy dodajemy cytrynę?
W zależności od upodobań, można ją pić na wszystkie sposoby. Mleko dodajemy po zaparzeniu i wlaniu herbaty do filiżanki, ponieważ nie da się wcześniej określić mocy herbaty i może się okazać, że dodasz za mało lub za dużo mleka żeby zbalansować jej smak. Do herbaty z mlekiem nie dodaje się cytryny.

Czy kanapki i słone przekąski jemy rękoma, czy nożem i widelcem?
Zdecydowanie jemy rękoma. Do małych kanapeczek nie potrzebujemy sztućców.

Scones – dżem i śmietana… czy śmietana i dżem?
Wielu Brytyjczyków mogłoby godzinami dywagować na ten temat, bo to zależy od tego czy wybierzecie clotted cream z Kornwalii czy z Dewon. Pierwsi lubią chwalić się gęstą śmietaną, dlatego kładą ją na wierzchu dżemu, natomiast mieszkańcy Dewonu wolą, aby śmietana wsiąkła w ciepłą bułeczkę.
… to są te brytyjskie problemy związane z teatime. Otóż, to w jakiej kolejności nałożysz śmietanę i dżem nie ma większego znaczenia – zrób tak, jak lubisz.

Słodkie ciasta i ciasteczka
Kiedy już 2 dolne talerzyki są puste, pora na słodkie ciasta i ciasteczka, które są umiejscowione na samej górze patery na talerzyku, co sygnalizuje, że herbatka dobiega końca. W zależności od wielkości ciastek, można je jeść małym widelcem, lub rękoma jeżeli są to wypieki wielkości kęsa.
Na koniec. Obserwując różne miejsca serwujące Teatime, to w zasadzie, nie ma sztywnych reguł co do tego, co jest oferowane na stole. Ważne jest żeby podawane słone i słodkie dania były delikatne i nadawały się do zjedzenia w kilku kęsach palcami lub małym widelcem a u nas pozostawiły lekki niedosyt. Taka właśnie była Afternoon Tea w Hotelu Bristol!